De veelzijdige rol van de erfbetreders

Als je 10 melkveehouders vraagt wat hen motiveert voor een langere levensduur van hun veestapel, dan zeggen 9 van hen dat het de economische voordelen zijn. Toch ligt de gemiddelde levensduur nog ver van het economisch optimum. Waarom dat zo is en wat we eraan kunnen doen, houdt veel onderzoekers, en ook ons, al jaren bezig. Eén van de mogelijkheden is om de erfbetreders er meer bij te betrekken. Zij hebben veel te bieden als het om de levensduur gaat. Maar ze moeten dat wel willen.

De rol van de erfbetreders
Erfbetreders kunnen met hun adviezen en producten een belangrijke invloed hebben op besluitvorming van melkveehouders en daarmee direct en indirect op de levensduur. Door ze te ondersteunen en door terugkoppeling te geven op de maatregelen. Door samen de resultaten op de juiste manier te interpreteren en weer te vertalen naar vervolgstappen. Maar dat kan alleen werken als ze het eens zijn over de levensduurdoelen en de manier waarop ze die kunnen bereiken. Voor erfbetreders de uitdaging om te achterhalen wat precies het doel van hun melkveehouders is en welke aanpak hen voorstaat. Hoe kunnen ze elkaar daarin vinden?

Een gedeelde visie
Een gedeelde visie op doel en aanpak vormt de basis voor een goede samenwerking. Het versterkt de motivatie om ermee aan de slag te willen gaan of te blijven. Maar ook de erfbetreders zelf zullen zich op hun beurt gesteund willen voelen door hun organisatie en hun collega’s. Delen hun organisaties de visie op levensduur? Uit gesprekken met de organisaties is gebleken die op belangrijke hoofdlijnen een gedeelde visie op levensduur hebben, maar hoe vertaalt zich dat naar de praktijk van de erfbetreders? Hoe kunnen ze vanuit hun eigen positie aansluiten bij het doel en de maatregelen van de melkveehouders? Ze hebben immers ook te maken met de belangen van hun eigen organisatie. En met de andere erfbetreders.

Je eigen pad
We willen naar een robuuste, breed gedragen visie. Zodat iedereen weet waar het over gaat, welke maatregelen hij of zij zou moeten nemen, en wat de (economische) resultaten daarvan (kunnen) zijn. Maar er is zeker geen blauwdruk die je zomaar kunt volgen. Voor elk bedrijf ligt dat anders. De mogelijkheden worden mede bepaald door de eigen kennis en inzichten, ervaringen en het zelfvertrouwen van zowel de melkveehouder als de erfbetreder(s). Vervolgens bepalen bedrijfsopzet, aanpassingsmogelijkheden, investeringsruimte etc. de speelruimte. Ieder een eigen pad maar wel met een gezamenlijk doel: een langere economische levensduur.

Eens of oneens?
Hoe meer je het met elkaar eens bent over de doelen en de maatregelen, hoe makkelijker het is om gezamenlijk tot een aanpak te komen. Als je het niet eens bent over de levensduurdoelen of je moet maatregelen nemen die voor je gevoel niet passen bij wat je zelf vindt, dat wringt. Dat kan onvrede geven en de motivatie verminderen. Of het kan zijn dat meningen of gedrag worden aangepast om niet uit de pas te willen lopen. Dat is niet goed voor de motivatie en het zelfvertrouwen. Als erfbetreder wil je dat natuurlijk voorkomen en moet je daarmee om kunnen gaan. Het hoort ook bij de rol van de erfbetreder in het belang van de klant.

De terugkoppeling.
Terugkoppeling van de resultaten is een essentieel onderdeel van het proces van levensduurverlenging. Hoe beoordeel je het resultaat en welke kengetallen/informatie heb je daarvoor nodig? Zit je op de goede weg? Door de terugkoppeling en het bespreken en interpreteren van de resultaten doe je kennis en ervaring op. Erfbetreder kunnen daar een belangrijke rol in hebben. En ook voor hen is het belangrijk te weten of hun inbreng bijdraagt aan het bereiken van het doel.

 Aan de slag
Het is nu tijd om met de erfbetreders om tafel te gaan. Hoe kijken zij aan tegen levensduurverlenging? Wat motiveert ze of wat weerhoudt ze? Wat hebben ze nodig om het tot een succes te maken? Daarvoor nodigen wij ze uit deel te nemen aan het project Erfbetreders en levensduur om met elkaar en met ons daarover in gesprek te gaan. Wil jij als erfbetreder ook bijdragen aan het bereiken de #1 positie voor levensduur van onze melkveehouderij? Meld je dan kosteloos aan voor een van de regionale bijeenkomsten:

  5 september | KTC Zegveld, Zegveld (UT) | Aanmelden
12 september | VKON, Den Ham (Overijssel) | Aanmelden
17 september| Kamelenmelkerij Smits, Berlicum (Noord Brabant) | Aanmelden
19 september| De Schulp, Assen (Drenthe) | Aanmelden

Dit project vindt plaats in het kader van het project Duurzame Zuivelketen van ZuivelNL, de ketenorganisatie van de zuivelsector. ZuivelNL financiert de Duurzame Zuivelketen en verzorgt het programmamanagement.

Meer "onderzoek en praktijk"